Logo stoeterij

Stoeterij Molenwaard

Midden in de Alblasserwaard vind je Stoeterij Molenwaard, waar paard en verhaal samenkomen!

Stoeterij Molenwaard is onderdeel van de Van Hoorne Groep, net als onder meer Vakantiepark Molenwaard en Avonturenboerderij Molenwaard. Het bedrijf richt zich op het faciliteren van toeristische en recreatieve activiteiten in de Alblasserwaard. Ga mee met een authentieke paardentramtocht, kom kijken naar een training of demonstratie of laat je verrassen tijden een rondleiding door de stallen. De paardenrassen die je op de stoeterij vindt zijn het Vlaamse Paard, het Friese Paard en Tinkers. Voor de kleinste bezoekers van de stoeterij zijn er ook Shetlandpony’s te vinden.

Activiteiten

 

Paardentram

Paardentram

vanaf €12,50

Stap in de paardentram en geniet van het prachtige polderlandschap en de molens in de Alblasserwaard. Tijdens de paardentramtocht maak je eventueel een stop bij een van de landwinkels of geniet je van een kopje koffie of thee op Vakantiepark Molenwaard. Breid jou tocht met de paardentram uit door een lekkere lunch, diner of high tea bij te boeken.
Rondleiding en demonstratie

Rondleiding en demonstratie

Geniet met uw gezin, familie of bedrijf van een rondleiding over onze stoeterij. Onder het genot van een drankje geven we een presentatie en vertellen we over onze paarden. Tijdens de rondleiding neem een kijkje in de stallen en ook geven wij een demonstratie. Natuurlijk mag je ook op de foto met een van onze kampioenen en voor de kinderen is er een leerzame speurtocht door de stallen.
Paarden & Pony kinderfeestje

Paarden & Pony kinderfeestje

€12,50 per kind

Vier je kinderfeestje in de stallen! Help het stalpersoneel de pony's te verzorgen door hen te poetsen. Ook krijg je een rondleiding, demonstratie en natuurlijk mag je een rondje paardrijden! Jouw feestje sluiten we af met een stokpaardenrace en een prijs voor alle kinderen.
Vakantie met paarden en pony's

Vakantie met paarden en pony's

Voor €40,- p.p. bij te boeken

Stoeterij Molenwaard ligt tegen Vakantiepark Molenwaard aan en biedt de mogelijkheid een Paarden & Pony Arrangement bij te boeken. Bij dit arrangement worden kinderen op meerdere momenten meegenomen in de wereld van paarden en pony’s.
Teambuilding met paarden

Teambuilding met paarden

Zakelijk aanbod

Kom samen met je (management)team langs voor een inspirerend teamuitje! Na ontvangst met een kopje koffie of thee geven we een presentatie en leiden je rond over de stoeterij. Daarna gaan we natuurlijk aan de slag om jullie team nog sterker te maken!

Maak kennis met de bewoners!


De twee toppers van onze stoeterij zijn het Vlaamse Paard Winston en het Friese paard Helma. Winston werd kampioen bij de jaarlingen en de tweejarige Vlaamse paarden. Ook werd hij in 2018 dagkampioen bij de keuring van alle Vlaamse paarden. Helma werd als 3-jarige kampioen van Nederland. Knap hè!

Meer weten over al onze bewoners? Lees snel verder.

 

De paardenrassen

Geitknuffelenwebformaat

Over het Vlaamse Paard

Bij Stoeterij Molenwaard werken wij onder andere met het Vlaamse paardenras. Je leest het al goed, dit paard komt oorspronkelijk uit België. Toch is dit ras in België en Nederland niet veel meer te zien. In Amerika zie je dit ras wel vaker. Dit komt omdat de Amish mensen de paarden nog veel gebruiken. Ze leven daar zoals we heel vroeger deden en dus zonder auto. Het Vlaamse paard is hun vervoersmiddel.

‘’Een sterk paard’’

Het Vlaamse paard is een heel sterk paard, kan wel 1 meter 90 worden en zo’n 900 tot 1000 kilo wegen! Het Vlaamse paard werd daarom gebruikt om op het land bij de boer te werken of  om voor de kar te lopen, net zoals wij doen! Omdat het paard zo groot is zijn ze ontzettend sterk en ze hebben een groot uithoudingsvermogen. Het Vlaamse paard is zoals we dat noemen een koudbloedig paard. Dit betekent dat het vaak rustige paarden zijn in de omgang, ze groot zijn en een grote spiermassa hebben. Daarom zijn ze ontzettend sterk en worden ze vaak gebruikt als menpaard!

Vlaamse paarden zijn te herkennen aan hun mooie bruine vacht met lichtbruine manen en staart. Deze kleur noem je vos.

Geitknuffelenwebformaat

Over het Friese paard

Het Friese paard wordt ook wel ‘’ Zwarte parel van Friesland’’ genoemd. Een oer-Hollands paardenras dat geliefd is vanwege zijn uiterlijk. Je herkent het Friese paard aan zijn gitszwarte kleur. Daarnaast heeft een Fries prachtige lange golvende manen. Vroeger werd het paard gefokt om doordeweeks op het land te werken en op zondag voor de koets te staan om de families naar de kerk te rijden.

‘’ Een echte eyecatcher’’

Het Friese paardenras is een echte eyecatcher vanwege zijn prachtige uiterlijk en sierlijke bewegingen. Je ziet een Fries vaak voor koetsen staan omdat het paard een hoge knieactie heeft. Dit betekent dat het paard zijn voorbeen heel hoog kan optillen. Ze zijn ook geschikt voor de mensport en worden doen steeds vaker mee in de dressuursport.

Dit zwarte paard komt oorspronkelijk uit Nederland, maar in andere landen zijn ze ook gek op het Friese paard. Over de hele wereld zijn is dit paardenras dus bekend!

Geitknuffelenwebformaat

Over de Shetlandpony

De Shetlander is een van de kleinste ponyrassen en heeft zijn naam te danken aan de Shetlandeilanden in het bovenste puntje van Schotland. Dit eeuwenoude ras is zo klein gebleven omdat er op de Shetlandeilanden weinig voedsel voor hen was en nog steeds is. Door het koude klimaat waren er weinig struiken en gras.  Toch hebben de pony’s het weten te overleven, alleen zijn ze klein gebleven. Shetlanders komen voor in vrijwel alle kleuren. Zo zijn er zwarte Shetlanders, heb je bonte kleur, vos kleur, schimmels en nog veel meer!

"Klein maar fijn"

Heel lang geleden werden de Shetlanderpony’s gebruikt door de boeren om gewassen mee te nemen op hun rug. Daarom zijn shetlanders, ondanks dat ze zo klein zijn, toch heel geschikt om op te rijden! Maar ook kunnen ze goed de kar trekken of leuke trucjes doen. Shetlanders zijn daarom erg leuke pony’s voor kinderen!

Wist je dat... de beroemde pony Stip ook een Shetlander is? Je kan hem ontmoeten bij Avonturenboerderij Molenwaard.